Protejarea mediului inconjurator ca si capital natural si factor al succesului este una dintre principalele responsabilitati ale mediului de afaceri, considera 81% dintre profesionistii in domeniul contabil care au participat la studiul “Capitalul natural – Ce cred contabilii”, realizat de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) si KPMG in 50 de tari.
Profesionistii in domeniul contabil implicati in studiu au identificat si primele cinci riscuri pe care capitalul natural le aduce in activitatea sectorului privat, si anume: riscul reputational (68%), intreruperea activitatii (61%), raritatea si costul crescut al resurselor (50%), riscul ce afecteaza lantul de aprovizionare (47%) si riscul finantarii (46%).
Andreia Stanciu, Head of ACCA Europa de Sud-Est, considera ca profesioniștii din domeniul financiar- contabil ar trebui sa se bazeze pe competentele lor și pe experienta in contabilitate pentru a contribui la dezvoltarea unor metodologii contabile referitoare la capitalul natural, care sa ajute la cuantificarea și gestionarea factorilor externi companiilor. De asemenea, aceștia ar putea apela la asociatiile contabile pentru a oferi indrumari cu privire la modul de abordare a capitalului natural in cadrul rapoartelor anuale și in conturile companiei, precum și in rapoartele de dezvoltare durabila.
“Un numar tot mai mare de companii integreaza raportul lor anual financiar-contabil si raportul privind dezvoltarea durabila. Integrarea decurge din cresterea gradului de constientizare in randul multor companii asupra valorii și necesitatii raportarii cu privire la impactul social și asupra mediului, alaturi de performantele financiare”, a afirmat Aura Giurcaneanu, Partner, Head of Audit and Assurance, KPMG in Romania.
Daca in 2006 doar 24% din primele 100 de companii din Romania, ierarhizate in functie de cifra de afaceri, au raportat cu privire la dezvoltarea durabila, in prezent, numarul lor a crescut semnificativ, demonstrand interesul sporit al companiilor romanesti in a publica informatii referitoare la dezvoltarea durabila.
“In contextul economic actual, in care o mai mare transparenta privind riscurile este necesara, riscurile non-financiare sunt considerate ca facand parte din domeniul financiar, datorita implicatiilor lor financiare. Companiile romanești au conștientizat ca publicarea informatiilor referitoare la dezvoltarea durabila este foarte apreciata de catre clienti, investitori si alte parti interesate responsabile”, a adaugat Giurcaneanu. (A.D.)